برگه مجری - برای انجام تمامی پروژه های ساختمانی، نیاز به شخص یا مرجعی هست که مسئولیت اجرا و سرانجام رساندن پروژه ساختمانی را به عهده بگیرد. و بر تمامی مراحل آن نظارت کامل داشته باشد. تمامی مراحل اجرای پروژه باید بر اساس نقشه ها و استانداردهای مصوب وزارت مسکن و شهرسازی جلو رود.
برگه مجری چیست؟
اینجاست، که تاثیر و اهمیت وجود مهندس مجری ذیصلاح ساختمانی را آشکار می سازد. اخذ برگه مجری و حضور مهندس مجری در واقع نماینده کارفرما در انجام امور اجرا و احداث ساختمان است. که مسئول همه مراحل اجرا ی پروژه ساختمانی است. من حیث المجموع، مجری میبایست زمان بندی کلی از شروع تا پایان پروژه را انجام دهد. و همچنین باید بر بیمه و مجوز نظارت داشته باشد تا پروژه با مشکل و خطایی برخورد نکند.
چه کسی مجری حقیقی است و وظایف مهندس مجری ذیصلاح چیست؟
مجری حقیقی به کسی اطلاق می شود که از سازمان مهندسی کشور برگه تایید صلاحیت گرفته باشد. تا مسئولیت ساخت و ساز و اجرای مراحل پروژه های ساختمان را بر عهده بگیرد. وظیفه انجام تمام مراحل اجرایی یک پروژه به صورت صفر تا صد بر عهده مجری حقیقی است. مجری حقیقی در واقع نماینده فنی در اجرا است. مهندس مجری ذیصلاح موظف است تمام قواعد فنی را در فرآیند اجرا، طبق نقشه جلو ببرد.
احراز صلاحیت مجری حقیقی
محرز شدن صلاحیت مهندسان حقیقی بر اساس موارد زیر انجام میشود:
- پروژه های موفقی که به پایان رسانده.
- پروانه اشتغال به کار.
- داشتن سابقه حرفه ای.
- دارا بودن توان مالی.
- کیفیت کارهای اجرا شده.
وظایف مهندس مجری ساختمان
در ابتدای پروژه لازم است تا مجری ساختمان به بررسی دقیق نقشه ها بپردازد. و در صورت رویت اشکال یا ایراد در آن نظرات پیشنهادی خود را برای اصلاح به طراح و محاسب به صورت کتبی اعلام نماید. همچنین در وقت اجرای پروژه چنانکه مهندس مجری تغییری در برنامه تفضیلی پروژه را ضروری تشخیص دهد. قبل از موعد انجام کار مراتب را با ذکر دلیل و به صورت کتبی به کارفرما اطلاع دهد.
همان طور که شروع کار مجری ساختمان با استفاده از نقشه هایی است که محاسب در اختیار او گذاشته است. پایان کار مجری ساختمان نیز منجر به تهیه نقشه های جزئیات به همان صورتی که اجرا شده است. اعم از معماری، سازه، تاسیسات و غیره میباشد. این نقشه ها باید به تایید ناظر یا ناظران برسد. و یک نسخه از آن هم به کارفرما ارائه شود.
ایضاً، مجری ناظر بر پروژه موظف است. از مهندسان رشته های دیگر ساختمان، کاردان های فنی، معماران تجربی، کارگران و استاد کاران و همچنین عوامل فنی ماهر در اجرای پروژه استفاده کند، هم چنین مصالح مورد استفاده توسط مجری ساختمان باید مصالح مطابق مشخصات فنی نقشه ها باشد.
لازم به ذکر است که اعمال هرگونه تغییرات مستلزم کسب مجوز از ناظر ساختمان میباشد. یکی دیگر از مسائل بسیار مهم در اجرای ساختمان ها رعایت اصول ایمنی و حفاظت اولیه در کارگاه محل پروژه و ساختمان های اطراف آن و هم چنین رعایت مسایل زیست محیطی کارگاه میباشد.
برگه استحکام بنا و پایان کار ساختمان
استحکام بنا یکی از قوانینی که در راستای افزایش استحکام ساختمان توسط پیماکاران الزامی شده است. داشتن برگه تاییدیه استحکام بنا است. بنابراین استفاده از مهندس ناظر در تمام مراحل کار ساختمان سازی است. که از سال 1370 به بعد برای پیمانکاران الزامی شده است. بر این اساس زمانی که کار ساخت ساختمان به پایان میرسد. پیمانکاران برای دریافت پایان کار، باید به شهرداری مراجعه کرده و شهرداری جهت صدور پایان کار، از پیمانکار برگه استحکام بنا را که یکی از شرایط اخذ پایان کار است از پیمانکار طلب می کند.
برگه پایان کار نشان دهنده هویت و ماهیت بناست و ساختمانی که این برگه را نداشته باشد. دارای اعتبار حقوقی و قانونی نخواهد بود. و به صورت قانونی هم قابل خرید و فروش نیست. برگه استحکام بنا هم در حقیقت نشان دهنده نظارت مهندس ناظر پروژه و تأییدیه ها و مهر او است که نشان می دهد. مهندس ناظر با تمام مراحل ساخت ساختمان موافقت کرده و آنها را بی عیب و نقص ارزیابی کرده است.
فرق مهندس ناظر و اجرا
از وظایف مهندس ناظر این است که، براجرای کار با توجه به اسناد و مدارک قرارداد نظارت و مراقبت دقیق داشته باشد. و به آزمایش مصالح و تجهیزات بر اساس نقشه ها و مشخصات فنی رسیدگی کامل کند. دستوربه رفع عیب و نقص مصالح ،تجهیزات ، مهارت کارکنان یا چگونگی کار دهد. و نیز به تعمیر یا تعویض برخی ماشین آلات معیوب که نتوان با آنها کار را طبق مشخصات فنی وارسی نماید.
مهندس ناظر اجازه ندارد که دستور تغییر کاری را صادر کند. و از تعهدات پیمانکار کم کند. همچنین مجاز به تمدید مدت قرارداد یا پرداخت اضافی به پیمانکار نیست.