تاریخ خبر : 1392/05/26
یک پژوهشگر حوزه جغرافیا گفت: متاسفانه نگرش ها در کشور به گونه ای است که بحران آب، ناپایداری توسعه و بحران مدیریت ایجاد کرده در حالی که برای رسیدن به توسعه پایدار به مدیریت ویژه احتیاج است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا : منطقه اصفهان، ایران غازی در پنجمین نشست هم اندیشی بحران آب استان اصفهان که در پژوهشگاه شاخص پژوه برگزار شد، اظهارکرد: مدنیت آبی چندین هزار ساله اصفهان دچار بحران مدیریت بوده است و همین امر سبب شده که امروز آب در این استان رو به زوال برود.
وی با بیان اینکه مقصر کمبود آب در استان اصفهان تنها خشکسالی نیست، ادامه داد: خشکسالی انواع مختلفی دارد، هوایی، کشاورزی و هیدرولوژیکی که امروز فقط خشکسالی هیدرولوژیکی اتفاق افتاده که این نوع خشکسالی در تمام دوران ها وجود داشته اما آیا در تمام دوران ها زاینده رود را به چنین شکلی ملاحظه می کردیم؟
این مدرس جغرافیای دانشگاه اصفهان ادامه داد: متاسفانه نگرش در کشور به گونه ای است که بحران آب، ناپایداری توسعه و بحران مدیریت ایجاد کرده است در حالی که برای رسیدن به توسعه پایدار به مدیریت ویژه احتیاج است.
غازی تصریح کرد: زمانی که می خواهیم برای یک حوزه مانند زاینده رود تصمیم گیری کنیم باید از اولین قبیله ای که بر روی ارتفاعات زاگرس زندگی می کند تا آخرین فردی که بر روی شوره زارهای گاوخونی می نشیند را در نظر بگیریم تا بتوانیم مدیریتی توانمند ایجاد کنیم که متاسفانه انجام ندادیم.
وی تاکید کرد: ما هیچ گونه مدیریتی نکردیم و امروز داریم لطمه بی مدیریتی های دوران مختلف را می خوریم فرسایش خاک بسیار شدید است و محیط زیست اصلاً مدنظر قرار نمی گیرد.
این پژوهشگر ادامه اضافه کرد: مدیران اصفهان باید جهانی و علمی فکر کنند تا بتوانند کلان شهری همچون اصفهان را اداره کنند، اما متاسفانه کوچک و کوتاه فکر می کنند در حالی که باید بزرگ و دامنه دار فکر می کردند و اگر این رویه دنبال نشود با چالش های بزرگ تر از آنی که امروز گریبان ما را گرفته باید دست و پنجه نرم کنیم.
غازی افزود: مثلث توسعه پایدار از اضلاع امنیت اکولوژیکی، امنیت اقتصادی و امنیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی تشکیل شده است که باید چنین مثلثی اجرایی شود اما آیا در کشور ما اجرایی شده است؟
وی ادامه داد: تقریباً تمام رودخانه های دائمی ایران در حال نابودی هستند چرا که منابع آن ها را از بین برده ایم برای مثال 70 درصد دبی آب کارون را فاضلاب کرده ایم.
این استاد دانشگاه اصفهان افزود: اگر مدیریت جامع برای آب تعریف کنیم باید قبول کنیم که بحران آب هست و بسیار هم جدی است آستانه سرانه بحران آب در جهان 1500 مترمکعب و بحران بسیار جدی 1000 مترمکعب در حالی که اکنون سرانه آب استان اصفهان 600 متر مکعب است.
غازی ادامه داد: تعریف جهانی می گوید بحران آب ارتباطی با کمبود آب ندارد، بلکه مدیریت آب آنقدر نارسا عمل کرده است که میلیاردها انسان و محیط زیست اکنون در مشکلات بسیار جدی به سر می برند.
وی ادامه داد: مدیریت، علم تصمیم گیری است و تصمیم گیری علمی نیازمند مدل است که باید توسط تحلیل سیستم انجام پذیرد.
منبع : خبرگزاری ایسنا